SAFe® 5.1 - nye opdatering med vigtig viden - Peak Consulting Group A/S - COM
peak logo

NO

Artikel

SAFe® 5.1 – 8 ting, du skal vide om den nye opdatering

Print Friendly, PDF & Email

Februar 2021 kom SAFe® 5.1 på banen. Vi kigger nærmere på, hvilke ændringer det medfører, og hvad de indebærer for dig som bruger.

Først og fremmest: 5.1 er ikke en omfattende og uoverskuelig opdatering, der introducerer nye, store koncepter. Der er faktisk primært tale om at forklare og formidle rammeværket på en mere effektiv måde, i takt med at SAFe® bliver mere og mere udbredt i flere brancher og afdelinger. Vi har samlet de vigtigste ændringer i opdateringen til dig, uanet om du allerede praktiserer SAFe® eller om du overvejer at komme i gang med det.

1. Værdistrømmene kommer i første række

SAFe®’s grundtanke har altid været at organisere sig efter værdistrømmene. Men det har samtidigt også været det svage punkt i mange SAFe® implementeringer. For uanset hvilke omdøbninger og begreber, rammeværket opdaterer, nytter det ikke noget, hvis de stadig ikke rammer hele værdistrømme. Det er SAFe® selv meget bevist om, og derfor er der i 5.1 igen kommet yderligere guidance og fokus på værdistrømme. Materialet ”Operational Value Streams” og ”Development Value Streams”, samt hvordan de to spiller sammen, vil hjælpe jer at reflektere over jeres egen organisering.

2. Teams, ARTs og værdistrømme bliver tænkt sammen

SAFe® beskriver også, hvordan I kan organisere jer efter værdistrømme i Agile Teams, ARTs og Solution Trains. Og der er efterhånden rigtig mange termer, at holde styr på!  Som det nye i  5.1 introducerer og beskriver SAFe® forskellige typer af teams og ARTs, og hvordan de samarbejder om at levere værdi.

3. Der kommer nye typer teams

I tidligere SAFe®-versioner har man talt om Feature teams og Component teams. Her har anbefalingen været, at begge typer hver i sær bidrager i en agil organisation. Med SAFe® 5.1 inddeler SAFe® nu de agile teams til 4 forskellige typer:

  • Stream-aligned team
  • Complicated sub-system team
  • Platform team
  • Enabling team

Denne nye inddeling er en respons på, , hvordan det rent faktisk ser ud i de fleste store virksomheder. Her har SAFe® en meget mere pragmatisk tilgang end f.eks. det mere radikale rammeværk LeSS, som kun indeholder feature teams (stream-aligned teams). Budskabet er, at man sagtens kan få det til at fungere med forskellige slags teams, og denne ændring i terminologi prøver at flytte fokus væk fra den evige debat om Feature vs. Component teams.

4. …og flere typer ARTs

SAFe® 5.1 har skaleret konceptet om forskellige typer teams til også at tænke i forskellige typer på ART niveau. På samme måde som forskellige team typer kan indgå i den samme ART, kan forskellige ART typer også indgå i det samme Solution Train.

  • Stream-aligned ART
  • Complicated subsystem ART
  • Platform ART

Dette er endnu et eksempel på, hvordan SAFe® tilpasser sig til virkeligheden i meget store organisationer, og der er ingen tvivl om, at mange vil se det som et skridt tilbage i forhold til at organisere sig efter værdistrømme og med fokus på produkter. Men tanken med SAFe® har altid været mere evolution end revolution, og den nye vejledning vil kunne skubbe gang i mange gode refleksioner og diskussioner i forhold til, hvordan man som organisation organiserer sine ARTs.

5. Budgettering bliver allemandseje

Budgettering og tildeling af midler til værdistrømme og ARTs har længe været et hængeparti i mange virksomheder i deres transformation mod Lean Portfolio Management. Og modsat vores tidligere påstand om SAFe® manglende vilje til revolution, har SAFe® faktisk i noget tid advokeret for en radikal forandring i, hvordan virksomheder fordeler midlerne blandt deres initiativer. Konceptet hedder ”Participatory Budgetting” og går kort fortalt ud på, at en bred skare interessenter samles og fordeles i små grupper på tværs af kompetencer. Herefter får hver deltager en pose penge, som de nu skal blive enige om, hvordan de fordeler. Participatory Budgetting er med SAFe® 5.1 blevet synligt på ”the big picture” og er SAFe®’s klokkeklare anbefaling til jeres porteføljestyring.

6. Fra DevOps til DevSecOps

SAFe® har i efterhånden flere år inkorporeret DevOps som et centralt koncept i rammeværket. Og i 5.1 er vejledningen ekspanderet for at kunne dække den hurtige udvikling på området. Ikke mindst, hvordan det store fokus på sikkerhed i DevOps praksis nu gør, at man taler om DevSecOps. SAFe® beskriver nu mere detaljeret de forskellige DevOps praksiser, som er fundamentale for at gøre SAFe® til en succes. På den måde bringer de her klarhed til et område med mange nye termer på én gang.

7. SAFe® er ikke (længere) kun til it og udviklere

SAFe® breder sig hurtigt til andet end softwareudvikling. Både inden for produktudvikling til organisationer som udvikler hardware produkter, men også videre ud i forretningen til områder som f.eks. marketing og HR. I den anledning giver 5.1 ny vejledning om, hvordan agile teams og udvikling kan organisere sig i forskellige former for afdelinger. Både en ny artikel om SAFe for Hardware produktudvikling og en opdateret vejledning om agile teams både i IT og i resten af forretningen.

8. Det er stadig (yderst) relevant med en SAFe® certificering!

Som du kan læse, har 5.1 ikke medført de helt store ændringer og opdateringer – heller ikke i SAFe®’s mange kurser. Men! Som du læste i punkt 5 står budgettering og porteføljestyring over for lidt af en revolution. Som agil praktiker er det derfor en god idé at gøre sig bekendt med Lean Portfolio Management (LPM), som er SAFe®’s bud på, hvordan agile organisationer skal styre deres portefølje. Med en LPM-certificering sikrer du dig nemlig en plads blandt en af dem, der hiver organisationen helt over i den agile modus, og skaber den nødvendige sammenhæng mellem porteføljestyring og produktudvikling.

Ny i SAFe®?

Scaled Agile Framework (SAFe®) er blevet hele verdens foretrukne rammeværk til at arbejde agilt i stor skala på tværs af hele virksomheder. Og i bedste agile ånd er rammeværket ikke nedskrevet i en stor tyk bog, men på et frit tilgængeligt website. SAFe® opdateres således løbende for at altid følge med i tiden.  Det betyder også, at i hvilken som helst given uge, kan der ske adskillige mindre opdateringer. Så for at gøre det nemmere at kordinere ændringer på tværs af rammeværkets mange komponenter (og ikke mindst at kommunikere til de mange brugere) kommer de større opdateringer og ændringer i versioner. Derfor er du sikkert allerede er bekendt med fx både SAFe® 4.6 eller 5.0. Nu er tiden kommet til SAFe® 5.1 Er du ny ud i det agile? Så kan du blive SAFe® certificeret lige her.

Det agile Danmark

Jonas Högstrand

Management konsulent

Scaled Agile Framework (SAFe®) er blevet hele verdens foretrukne rammeværk til at arbejde agilt i stor skala på tværs af hele virksomheder. Og i bedste agile ånd er rammeværket ikke nedskrevet i en stor tyk bog, men på et frit tilgængeligt website.

Du er velkommen til at kontakte os

[email protected] | Tlf: 3526 2880