Hvordan ser fremtidens projektleder ud? - Peak Consulting Group A/S - COM
peak logo

NO

Artikel

Hvordan ser fremtidens projektleder ud?

Print Friendly, PDF & Email

Under konferencen Årets Projektdag blev der afholdt en paneldebat om fremtidens projektleder.

Her blev der sat fokus på, hvilke kompetencer fremtidens projektleder bør besidde, samt hvad det kræver at drive et projekt i dag. Panelet bestod af tre deltagere, der alle har en føling og indsigt i, hvad det kræver at være projektleder i dagens Danmark; Jesper Schreiner, direktør i Dansk Projektledelse, Per Svejvig, leder af Project Management Research Group på Århus Universitet og Marianne Dall, Development Director i Danske Bank Group IT.

Hvad er formålet med et projekt?
I jagten på at blive klogere på fremtidens projektleder bør man først tage et kig på formålet med det enkelte projekt.

Projekter er forskellige, og derfor afhænger formålet af de faktorer, der spiller ind. Jesper Schreiner mener dog, at én ting altid er gældende uanset størrelse og organisation; det handler om at skabe værdi.

Der var konsensus i panelet om, at der ikke findes ét endegyldigt svar på, hvilke kompetencer hverken den nutidige eller fremtidige projektleder skal besidde.

Vi vokser forhåbentligt gennem livet, så vi skal nok starte med nogle basale kompetencer. Man plejer at sige, at man starter med at være en ’trænet tekniker’ og derfra bevæger sig fremad og bliver en ’refleksiv praktiker’Per Svejvig

Fra trænet tekniker til refleksiv praktiker
Forskellighed kan være en fordel

Per Svejvig mener at både fremtidens projektledere og projektgruppen gør klogt i at blive dygtigere til at acceptere og respektere, at et projekt involverer forskellige typer af mennesker, der har forskellige holdninger og kompetencer.

Vejen frem er derfor et øget fokus på forståelse og empati, da vi ofte gennem vores modsætninger bliver bedre til at drage fordel af diversiteten, hvilket resulterer i, at kompetencefeltet udbredes til projektets fordel.

Projektledere i dag skal kunne alt det som de kan i dag, eller det de skulle kunne i går – og så skal de kunne noget mere! Marianne Dall

Fremtidens projektleder har målet i panden
Marianne Dall mener, at den dygtige projektleder er en kombination af høj faglighed og et højt energiniveau.

Er man skruet sammen således, så består man, ifølge Marianne, af projektleder-DNA.

Et gen, der gør, at man til enhver tid er måldrevet og har målet i panden, fordi det absolut vigtigste er at komme i mål med projektet.

Beslutninger er lig med udvikling
Det er et vilkår, at planen fra i går højst sandsynligt ikke er planen i morgen, fordi vi befinder os i en konstant interaktion med omgivelserne.

Derfor er det i sig selv en kompetence at være bevidst om styrker såvel som svagheder, da fremtidens projektleder skal være omstillingsparat.

2018-versionen af Standish CHAOS Report rapporterer om, at en af de største udfordringer i projektarbejdet er, at man får truffet beslutninger, hvilket medfører, at uafklarede beslutninger spænder ben for projektets udvikling.

Derfor er det vigtigt at vide, hvor de forskellige kompetencer befinder sig, så de bliver inddraget i projekter, når behovet opstår, således beslutningsprocesserne ikke går i stå og spænder ben for projektets udvikling.

Henrik Timm

Henrik Timm

Management konsulent og partner

Selvom vi kører agile projekter og ofte skal lave en ’udrulning’ på noget tidskritisk, så er der et kritisk scope, som vi skal i mål med - og selvom vi kører agilt med sprints, så forventer jeg, at projektlederen kan garantere, at vi kommer i mål

Du er velkommen til at kontakte os

[email protected] | Tlf: 3526 2880