Fremtidens projektleder skal tage chancer - Peak Consulting Group A/S - COM
peak logo

NO

Artikel

Fremtidens projektleder skal turde tage chancer

Print Friendly, PDF & Email

Når vi om lidt går ind i 2020, går fremtidens projektleder en fantastisk tid i møde. Den vil byde på stærkere fællesskaber, mere gå-på mod, og så er der ingen tvivl om, at de helt store vindere bliver dem, der tør eksperimentere. Dét var det overordnede budskab fra fremtidsforsker Anne Skare til Årets Projektdag 2019

Inden længe vil det høre fortiden til, at vejen til anerkendelse opnås ved at makke ret og agere regelrytter. Ifølge fremtidsforsker Anne Skare bevæger vi os mod en tid, hvor rebellerne kommer til at vinde over pedellerne, fordi de har modet til at eksperimentere med nye metoder, der ikke nødvendigvis stemmer overens med de mange regelsæt, som vi hidtil har indordnet os efter.

Midler er der nok af, kunsten er at anvende dem

I fremtiden vil vi se endnu flere projekter skyde frem, og derfor er det afgørende spørgsmål i projektverdenen, hvilken betydning denne udvikling vil få for fremtidens projektleder.

Fremtidens projektleder skal have styr på sin tilpasningsevne og turde tage nogle chancer med henblik på at skabe nye tiltag ud fra viden og erfaringer. De forrige årtiers udvikling har resulteret i, at vi i dag har utallige muligheder lige ved hånden, og hvis vi skulle mangle viden, så er den blot en google-søgning væk.

Tilgængeligheden af teknologier og metoder har aldrig været større, men mængden af muligheder kan i sig selv være en udfordring, og derfor handler fremtiden ikke om rigtig eller forkert, men om at eksperimentere og gøre sin beslutning til den rigtige beslutning.

Tårrene tørres væk og ærmerne smøges op

De kommende år vil vi opleve en forandring i forhold til vores adfærd og handlekraft.

”Vi er fed up, nu skal der ske en forandring – folk er med på beatet. De er klar til en forandring – ikke mere brok, men meget mere action!”, siger Anne Skare.

Folk er trætte af at tale om de forandringer, de går og drømmer om, og det kommer til at have den effekt, at når vi om et par måneder vender kalenderbladet og går 2020 i møde, så er det med en ekstrem kraft og en fornyet energi, der er klar til at skabe forandringer.

Forbered jer på nye stærke fællesskaber

Fremtiden byder på mere empati ifølge Skare ”Vi har forandret os, og vi har en længsel efter at behandle andre mennesker som vi ikke kender godt, det er helt nyt! Det er blevet en folketing, at man gerne vil passe på planeten; spise grønne bøffer og fragte sig selv rundt i verden uden at ødelægge den”.

Det er slut med at følge de gamle regler, nu handler det om at opfinde nye løsninger, og det kommer vi i højere grad til at gøre i flok, i kraft at nogle nye stærkere fællesskaber. I fremtiden vil vi opleve, at vi bliver anerkendt, når vi kobler vores visionsevne med vores skaberkraft, fortæller Skare.

Individualisternes storhedstid er snart fortid. Det er begyndt at gå op for folk, at individ og fællesskab ikke er hinandens modsætninger, men hinandens forudsætninger. Det handler om at kunne møde mennesket i mennesker og derfra se deres potentiale. Gode og sunde fælleskaber styrker os som individer, fordi de hjælper os til at blive den bedste version af os selv, fremfor at forsøge at gøre os til noget vi ikke er. Et sundt fællesskab får det enkelte individ til at blomstre, og den styrke kommer vi i højere grad til at hente i fællesskaberne i fremtiden, mener Skare.

Enighed blandt projektleder og fremtidsforsker

Henrik Timm har mange års erfaring med projektledelse og underviser i dag i det. Han mener, at vi bevæger os i en retning, hvor projektverdenens fremtidige fællesskaber vil blive meget mere netværksbaserede, og det vil fremtidens projektleder kunne mærke.

”Personlige relationer og relationer via andre netværk bliver endnu vigtigere. Vi kan forvente, at projekter bliver mere open source. Det kræver, at projektledere skal kunne jonglere mellem de ressourcer, de har til rådighed og samtidigt kunne identificere, hvilke kompetencer de mangler i deres projekt”, siger projektleder Henrik Timm.

Vi skal turde tage chancer, sådan lyder budskabet fra fremtidsforskeren.

Hun mener, at vi i fremtiden skal turde være os selv. Det går godt i spænd med Timms forestilling om, at det i projektverdenen handler om, at man skal turde udforske konteksten, hvilket kræver tilstedeværelse.

Det er svært at være sig selv uden at være tilstede og omvendt, det kan Timm godt se sig enig i. I forhold til projektverdenen, så mener han, at man som projektleder skal turde udfordre konteksten og være mere tilstede i selve projektet.

”Hvis man sætter sig ned og venter, så bliver man overhalet, og ens projekt vil ikke lykkes. Fremtidens projektleder skal turde sige sin mening, være god til at kommunikere, være synlig og så skal man være en leder, som deltagerne har lyst til at følge”, siger Henrik Timm.

Læs mere om Anne Skare her og se hvilke kurser Peak udbyder indenfor projektledelse her.

Henrik Timm

Henrik Timm

Management konsulent og partner

Der er forskel på at være i et fællesskab, hvor man bare har en rolle til nu at finde vores egen vej, og det kræver, at vi tør fare vildt, tage chancer og løbe en risiko”, siger Anne Skare

Du er velkommen til at kontakte os

[email protected] | Tlf: 3526 2880