Grønt er godt – også når det gælder status i et projekt. Derfor er mange projektledere tilbøjelige til at give deres projekter den grønne farve ved statusrapportering. Men dykker vi ned i projekters styringsdokumenter, kan sandheden være en helt anden. Der kan være problemer såsom manglende ressourcer, issues, risici og andre elementer, der ikke kører, som de skal. Elementer der, hvis vi nu er helt ærlige, hellere skulle stemples røde. Og denne fejlvurdering kan have fatale konsekvenser for projektet.
Der kan være mange forståelige grunde til, at vandmelonsprojekter opstår. Måske ønsker projektlederen ikke at skabe unødig tvivl eller uro om projektet. Måske er der en stålfast tro på, at der kommer styr på tingene meget snart, og at der derfor ikke er grund til alarm. Eller også foregår projektet i en organisationskultur, der simpelthen ikke accepterer en rød status. Det gør desværre, at projektlederen ikke tør angive den rigtige status af frygt for at blive stemplet som en fiasko. Det fører til det, der med et hårdt ord kan defineres som uærlig projektledelse.
Dette er ikke din fejl som projektleder. Tværtimod er det vigtigt at slå fast, at det er et sygdomstegn i en organisationskultur, hvis den ikke accepterer ærlig og realistisk projektledelse. Og udover at sætte et stort pres på dig som projektleder, kan det også resultere i, at projektet ”eksploderer”, fordi omverdenen ikke er opmærksom på tingenes egentlige tilstand. Projektet risikerer simpelthen at blive tabt på gulvet. Derfor er det vigtigt, at du som projektleder bliver komfortabel med den røde farve.
Første skridt er, at du og interessenterne laver en aftale om, at rød ikke kun er en negativ indikator. Tværtimod! Den røde status kan hjælpe jer med at løfte projektet, fordi den vidner om en ærlig projektleder, der står ved alle aspekter af projektet. Helt konkret giver den ærlige, røde status disse fordele:
Der kan imidlertid være langt fra tanke til handling – især hvis du står over for en organisation med en tung tradition for nulfejlskultur. Hvis skridtet virker for stort, kan du starte med at introducere den gule farve lidt oftere end ellers. På den måde vænner teamet sig så småt til ”alarmfarver” i statusrapporten, og du kan med tiden begynde at implementere de røde også.
Hvis du vil blive helt tryg i rollen som projektleder, kan et projektlederkursus være en stor hjælp. Her får du ikke alene viden og værktøjer, du får også papir på dine kompetencer. Så har du alle forudsætningerne for at kunne tage de svære samtaler og beslutninger. Find dit næste projektlederkursus og -certificering her.
Der kan være mange forståelige grunde til, at vandmelonsprojekter opstår. Måske ønsker projektlederen ikke at skabe unødig tvivl eller uro om projektet. Måske er der en stålfast tro på, at der kommer styr på tingene meget snart, og at der derfor ikke er grund til alarm
Sydhavnsgade 16, 2
2450 København SV
Danmark
© 2001-2023 emagine. All Rights Reserved.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik og handelsbetingelser
Hvis du har problemer eller spørgsmål til tilmelding, så skriv til [email protected]